Wielkanocne smaki na stołach

PDF Drukuj Email
sobota, 31 marca 2018 13:30

jaja z baziamiW niedzielę 18 marca 2018 r. sala gimnastyczna ZS-P w Lipiu już od wczesnych godzin popołudniowych po prostu rozkwitła wiosennymi barwami i pachniała Wielkanocą. A wszystko to dzięki paniom z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Lipie, które przygotowały Gminną Prezentację Stołów Wielkanocnych.

Mimo raczej zimowej niż wiosennej aury za oknem, prezentacja zgromadziła wielu miłośników lokalnych tradycji kulinarnych.Wśród gości znaleźli się przedstawiciele władz samorządowych gminy i powiatu. Wójtgminy, Bożena Wieloch, złożyła życzenia świąteczne wszystkim zebranym orazpodziękowała członkiniom KGWgminy Lipie za pracę włożoną w przygotowanie Gminnej Prezentacji Stołów Wielkanocnych. W atmosferę świąt Wielkiej Nocy, tak bardzo głębokich, a równocześnie tak ważnych dla każdego chrześcijanina, wprowadziła wszystkich piękna inscenizacja przygotowana przez uczniów ZS-P w Lipiu, mały koncert pieśni pasyjnych w wykonaniu zespołu Kleśniczanki oraz występ chóru działającego przy GOK w Lipiu pod kierunkiem Rafała Krawczyka.

Po tej uczcie dla ducha przyszedł czas na ucztę dla ciała, bo przecież najważniejszym punktem prezentacji były oczywiście degustacje tego, co przygotowały gospodynie z Albertowa, Dankowa, Kleśnisk, Lipia, Natolina, Wapiennika, Zbrojewskai Zimnowody. Zanim to jednak nastąpiło, zgodnie z wielkanocnym zwyczajem, wszystkie potrawy zostały uroczyście poświęcone przez proboszcza parafii Parzymiechy, ks. Romana Szkopa.

A trzeba przyznać, że jak co roku wielkanocne stoły zachwycały swym bogactwem, pomysłowością i wiernością kulinarnym tradycjomznanym w naszej gminie od wielu pokoleń. Do tego aż uginały się pod ciężarem licznych potraw, wykonanych według tradycyjnych receptur, bez dodatku, tak powszechnych w dzisiejszych artykułach spożywczych, sztucznych barwników i polepszaczy. Wśród mnóstwa smakołyków dominowały szynki, kiełbasy, pasztety,baby, mazurki, serniki, paschy i jaja pod różnymi postaciami. Aż ślinka ciekła, kiedy się na to wszystko patrzyło. Nie zabrakło niezwykle pomysłowo wykonanych potraw w kształcie kwiatów, kurczaczków, myszek, grzybków czy zajączków, a także tradycyjnych ozdób wielkanocnych w postaci pisanek, baranków z cukru, masła i ciasta.O ozdobach na nasze domowe stoły wielkanocne, które już niedługo zgromadzą wokół siebie całe rodziny, pomyśleli także uczniowie ZS-P w Lipiu, przygotowując wernisaż ozdób świątecznych. Natomiast dyrektor szkoły, Olga Michalak, wyraziła satysfakcję z możliwości współpracy z KGW, co w sposób widoczny przyczynia się do kultywowania przez dzieci i młodzież lokalnych tradycji i zwyczajów, z których jesteśmy tak bardzo dumni.

Gminną Prezentację Stołów Wielkanocnych w Lipiu uświetniłyprezentacje lokalnych firm:Kraft-Polz Parzymiech, Zakładu WędliniarskiegoWioleta i Marcin Plaminiakz Lipia oraz produkty Zakładu ProdukcjiSpożywczej „Jamar” SzczepaniakSpółka Jawna z Albertowa.

Kulinarne tradycje wielkanocne w naszej gminie są wciąż żywe i pielęgnowane z ogromną pieczołowitością. Wychodzą naprzeciw rosnącemu od pewnego czasu zainteresowaniu ekologiczną żywnością izdrowym stylem życia, w tym odżywiania się. A tradycje kulinarne z pewnością stanowią także jeden z ważniejszych elementówdziedzictwa kulturowego, o którym nie wolno zapomnieć.

 
free pokerfree poker
Ulti Clocks content

godlo polski.svg


 LogoZSP

 Zespół Szkolno - Przedszkolny
ul. Częstochowska 31
42 – 165 Lipie

tel. 34 318 80 88
e-mail  zsplipie@op.pl


 zsp

Przedszkole Publiczne


Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego


Gimnazjum im. Królowej Jadwigi


Film o ZS-P w Lipiu

 klisza

Czerwiec 2017r.

Czerwiec 2014r.


  comenius rgb


herb GMINY LIPIE


logo wiarygodna szkola


DBI

http://bezpiecznie-w-sieci.blogspot.com/


logo glowne


 logo newest


mleko


owoce


sniadanie-daje-moc


logo-trzymaj-forme


kodowanie


logo probramowanie


logo-chd

-



Rządowy program

BEZPIECZNA +


unnamed


2016 CodeWeek logo-768x768


1408372303


logo-cyfrowobezpiecznipl(2)